Teatre Modern

Localització: Actual plaça de la Vila núm. 5-6.

Ús: Punt de reunió. Primera seu d’un sindicat al 1920 Societat Obrera d’Agricultors del Prat. Al 1923 es convertiria en la primera seu de la CNT amb 250 afiliats.

Edifici: Construït l’any 1907 per la família Vallhonrat (Ca l’Esparter). Al1929 a 1930 per Emilio Gutiérrez Díaz (arquitecte municipal) i promotor Amàlia Vallhonrat Comas. Edifici en cantonada d’illa en dues parts ben diferenciades. Un volum de planta i pis, que dóna a la plaça, amb façana d’estil neoclàssic, i que serveix d’accés. La façana principal, simètrica es composa amb quatre pilastres acanalades i remat de fris i cornisa i barana de balustres, amb esferes i florons

Descripció: Hauria importants enfrontaments a mitjans de 1937.La CNT celebrava assemblea general al cinema de la plaça –Modern-. Van arribar quatre camions carregats amb “escamots” cridats pels escamots locals, anaven armats fins les dents. Van prendre les quatre cantonades de la plaça uns 200 matons armats i el grup local des del balcó del Casal Català insultant-los. Un grup de joves llibertaris van anar a casa a per armes i sobretot bombes. Els joves havien tornat armats i un cenetista des del balcó de l’ajuntament va comminar als dels camions a marxar-se i va censurar l’actitud exhibida pels catalanistes.

Durant el franquisme, el Modern de la família Vallhonrat, afins a ERC i que van votar per l’enderrocament de l’església, seria requisat i utilitzat com a església fins el 1948.

Comments are closed.